Saturday, April 5, 2014

HİLEYE MÜSAİT OY KULLANMA SİSTEMİNDEN KURTULMAK



 


Dün sevgili Bahar arkadaşım da bu konuya değinmişti. Aklın yolu birdir. Son birkaç yıldır benim de kafamda hileye müsait oy kullanma işlemi yerine, yepyeni daha çağdaş ve hile yapılmasına olanak vermeyen bir oy kullanma sistemi bulmak vardı ve bunu bulmak için 1 YIL VAKTİMİZ var, genel seçimlere kadar bulmalıyız. Bulduktan sonra sosyal medyanın gücüyle elbirliğiyle yaymak, partilere haber vermek, kabul ettirmek. 1 yıl sonraki genel seçimlerde 'oylarımızın hiçbir şekilde çalınmayacağına, geçersiz sayılmayacağına' emin olarak, rahat rahat oy atmak.

Çünkü usulsüzlükler, hileler, sandık çuvallarının çalınmasını bıraktım, öyle çok sayıda oy 'geçersiz' sayılmış ki, aklım durdu. O geçersiz oylar geçerli olsaydı kimbilir sonuçlar nasıl olacaktı?



Şimdi bir elin nesi var, iki elin sesi var derler. Herkes bu konuda bilgisini, aklına geleni, eleştirecekse eleştirisini ortaya koysun, hep birlikte bir proje çizer gibi, elele verip, hiçbir açığı, sakıncası, hileye müsaitliği olmayan bir oy atma sistemi bulalım. Benim düşünemediğimi Ayşe düşünür, Ayşe'nin aklına gelmeyen Ali'nin aklına gelir, sonunda hep birlikte beyin fırtınası yapıp öyle bir oy verme işlemi bulalım ki, hiçbir parti hile yapamasın, oyları çalamasın.

Şimdi herkes düşünsün, kafa kafaya versin, hatta mümkünse kalemi, kağıdı eline alıp ciddi ciddi bu konuda kafa yorsun. Böyle söylememin bir nedeni var, dün SÖZCÜ'ye yorum olarak gönderdiğim zaman hemen iki kişi " aman o zaman şöyle olur" "böyle sakıncası olur" diyerek itiraz ettiler. Kardeşim, o zaman ömür boyu çuvallı, sandıklı bu ilkel ve hileye müsait oy vermeyle devam et! Madem benim önerimde açıklar buldun, daha iyisini geliştirmek için düşün, sen de bir fikir ver, yeni bir şey bulununca hemen 'tu kaka' demek kolay. Proje geliştirmek diye bir şey var dünyada. Bir sandalye tasarımı bile aylar alır, orasını değiştirirsin, burasını değiştirirsin, eklersin, çıkartırsın, maketler yaparsın, idealini bulana kadar uğraşırsın. Kafasını çalıştırmaya üşenen ise hemen "yok bu olmaz' deyip kestirip atar.

 

 Neyse lafı uzatmayayım, bu çuvallı, elle mühür basılan, sandıklara atılan, sonra da kağıtların yakıldığı, çuvalların ortadan yok olduğu, elektrikleri kesilerek her tür hile hurdanın döndüğü oy vermeye bir son vermek, bundan kurtulmak şart oldu.


NASIL OY KULLANMALIYIZ?


Malum, çağımız internet çağı, bir 'tık'layarak ta Amerika'dan kitap geliyor kapımızın önüne. Kredi kartı bilgilerinin çalınmaması için önlemler alınmış. Kredi kartı bilgilerinin çalınması nasıl önleniyorsa, oylarımızı da benzer koruyucu önlemler kullanarak internetten atabiliriz.

Böylece şunlardan kurtulacağız:






1) Mühürü oy pusulasındaki yuvarlağa denk getirmedin, taştı geçersiz oldu

2) Yanlış zarfa koydun geçersiz oldu

3)  İmza attığın kalem hileli! olabilir şaibesi

4) Sandık görevlilerinde kendi partinin görevlisi bulunmadı, tuvalete gitti, o sırada elektrikler kesildi, yahut görevli satın alındı! Oylar çalındı, yakıldı. Boş oy pusulalarına mühür basıldı.

5) Ev taşıyan, hasta olan, adres karışıklığı olan, yurt dışında olup oy kullanamamak. (bu yöntemle Amerika'da, Kanada'dan bile oy kullanabileceğiz)

6) Oy sonuçlarının kamyonla, çuvalla oradan oraya taşınmasından

7) Kayıtlı seçmen sayısı ile kullanılan oy sayısı arasındaki farklardan

8) Maddi olarak da oy pusulası, zarf basmaktan

9) Okullarda sabahtan-akşama gece yarılarına görevliler sağlamakta

10) Oyunuzun geçersiz sayılmasından

11) Elle oy saymaktan, çetele tutmaktan, yanlışlık yapmaktan ve oyları saymak için saatler harcamaktan



OYUMUZU NASIL ATACAĞIZ?


Hani sosyal medyada anketler yapılır, internette oy veririz partilere tıpkı onun gibi olacak. Ama çok sıkı tedbirler alınacak. 






1) İnternette elektronik oy kullanma sitesine gireceğiz.

2) TC kimlik no, ad-soyad- adres bilgilerimizi gireceğiz.

3) Ekrandaki siyasi partilerin kutucuklarından X partisine tıklayarak oy X partisine oy kullanmış olacağız.

4) Aynı anda bu tıklanma X partisinin bilgisayarına da yüklenecek. Yani partiye oy verdiğimiz anda, partimiz bunu kendi bilgisayarına yüklenmiş olacak.

5) İkinci kez oy vermek istersek "daha önce oy kullandınız" uyarısı çıkacak.

6) Başında 9 rakamı olan yani Suriye'li veya başka vatandaşların  kimlik no'su olanların oy kullanması otomatik engellenecek.

7) Kayıtlı seçmen sayısı kaç ise hepsi oy kullanmış olacak, geçersiz oy olmayacak ve fazla oy olmayacak. Eksik oy ise olabilir (yani oy kullanmak istemeyen, seçimi protesto edenler ya da çok yaşlı olup, bilgisayarı olmayan, yardım edecek evladı, yakını, komşusu olmayanlar gibi)


AVANTAJLARI
Hasta bile olsak, nöbette doktor olsak, çok acil işimiz olsa, şehir dışında, yurt dışında da olsak, tatilde de olsak, oturduğumuz yerden oy kullanabileceğiz. Filan okula gidip kuyruklarda beklemekten, mühürü dairenin içine atmaktan, heyecan ya da telaş ya da stresten bir yanlışlık yaparsam endişesi, ya ben eve gidince oy pusulamı yırtar atarlarsa, kalem hileliydi, değildi korkusu ortadan kalkacak. Oyunuz aynı anda partinin bilgisayarına yüklenecek. Herkesin bir TC kimlik no'su olduğundan mükerrer oy kullanılamayacak. Geçersiz oy ortadan kalkacak.

Her siyasi parti internet kafe gibi o gün evinde bilgisayarı olmayan, interneti o an (mesela evini yeni taşıdığından) bağlanmamış kişilere hizmet verebilecek. Yani Ahmet zaten X partisine oy atacaksa, gidip X partisinin internet oy atma odasında oyunu rahat rahat atacak.

Sözcü'ye yazdığımda şöyle bir yorum gelmişti:

"akp'liler para verip insanları satın alırlar, onların TC no'larıyla akp'ye oy atarlar"

E kardeşim, bunun da önüne geçecek önlemleri hep birlikte düşünelim. Sistemin ne gibi başka açıkları olabilir onları da düşünelim ve çözelim.

Meşhur laftır: "ihtiyaçlar icatların anasıdır".

Düşünmezsek, kafamızı çalıştırmazsak, sittin sene oy verme işlemlerinin kabus olmasından, oylarımızın boşa gitmesinden kurtulamayız.

Benim aklıma gelen itiraz sebepleri:

- Bilgisayarı olmayan, bilgisayar kullanmasını bilmeyen insanlar nasıl oy kullanacak? Bu kişileri başkalarının kandırmasının önüne nasıl geçilecek? (belediyelerin düşkünler evlerinde zeka özürlü, bunamış insanlara akp'lilerin oy kullandırttıklarını unutmadım. Bu tür şeylerin de önüne geçmek için illa ki, bir şey bulunur. Aklı başında insanları para vererek kimlik no'sunu satın almaya gelince, kaç kişi satın alınır ki arkadaşlar? Yani herkes 200 liraya oy mu satıyor? Kaldı ki, mevcut sistemle yüzbinlerce oy geçersiz sayılırken, varsın eğer 200 liraya Ahmet, Mehmet, Ayşe TC kimlik no'sunu akp'lilere satsın. Yine de daha iyi bir sonuç çıkar. 

Herkesten - geleceğimiz adına- ÇOK DEĞİL 1 YIL SONRA GENEL SEÇİM olduğunu düşünerek- bu konuda destek istiyorum. Kimse kendisini, kendi aklını KÜÇÜMSEMESİN. Madem bu oy kullanma işi hileye müsait, daha iyisini el birliğiyle yapabiliriz. Yapmayı istiyor musunuz? Cevabınız evetse, yapabileceğimize de inanın. Yapabiliriz arkadaşlar. Neden yapamayalım ki? Yapanların ki çok mu güzel?

chp'liler ağlaşıyor, mhp'liler ağlaşıyor, ağlaşacaklarına 1 yıl sonra ağlamamak için çözüm üretsinler. Onların bir şey yapacağı yok, gelin biz yapalım arkadaşlar. Millet bize dua etsin. Başka ülkelerde internele oy kullanma var mı onu da incelemeleyi unutmayalım.

Haydi iş başına:) Bir yıl sonra genel seçim var. O güne kadar bu işi çözdük çözdük yoksa yine ağlaşırız.

No comments:

Post a Comment