Bugün güloannemutfakta Dünya mutfağında en çok tanınan ve tüketilen , Türk mutfak kültürünün baş tacı olan bulgur çeşitlerinden Baş başı bulgur pilavı var.Başbaşı bulgur,.Buğdayın kırılmadan kabuğunun soyularak elde edildiği ,son derece lezzetli olan bir bulgur türüdür..
MALZEMELER
2 su bardağı Başbaşı Bulgur (Duru marka)
2 adet orta boy havuç ( İri rende veya ince julyen)
3 adet orta boy kabak ( '' '' '' )
1 adet Yeşil biber Julyen doğranmış
1 adet kırmızı biber '' ''
1 adet sarı biber
3-4 diş sarımsak '' ''
4 su bardağı tavuk suyu ( Kontrol edilerek)
4 yemek kşğ soya suyu
Kırmızı pul biber
1 orta boy kuru soğan
3 yemek kşğ Sıvı yağ
150 gr Tereyağ
Tuz
YAPILIŞI
Derin bir tencere içinde Sıvı yağ ile julyen doğranmış veya iri rende yapılmış sebzelerimizi sarımsakla beraber 5 dakika sotelenip hafif renkleri dönünce tencereden alıp bir kenarda bekletiyoruz.Bu defa yağın içine yemeklik doğranmış kuru soğanları karamelize ediyoruz. Bulguru ilave ediyoruz ( Pilavınızın yumuşak olmasını isterseniz bir sudan geçirin yok ben diri seviyorum derseniz yıkamadan kullanınız) bende yıkamadan kullandım Soğanla beraber bir iki dakika çevirip Tavuk suyu,Soya suyu ve kontrol edilerek tuz ilave ederek kaynayana kadar yüksek ateşte kaynatın.Kaynayan pilavımıza hafif sotelenmiş renkli sebzelerimizi de ekleyip küçük ocağa alıp altını kısıyoruz.Bulgurlarımızın piştiğinden emin olunca küçük bir sos tavasında tere yağlarımızı eritip pilavımızın üzerine gezdiriyoruz pilavımızı alt üst ederek karıştırıp tenceremizin kapağını kapatıp 5-10 dinlendiriyoruz.Pilavımız servise hazır.
AFİYET OLSUN
Sevgili gülsenin 8 mart kadınlar gününde düzenlediği etkinlikte Duru Bulgur'un Biz bloggerlere bulgur çeşitleriyle ve çok kıymetli tarif kitabıyla yanımızda olmuştu.O kitaptan aldığım bir tarif.Teşekkürler duru bulgur
No comments:
Post a Comment