Sunday, April 6, 2014

BAŞBAŞI BULGUR KEYFİ





Bugün güloannemutfakta Dünya mutfağında en çok tanınan ve tüketilen , Türk mutfak kültürünün baş tacı olan  bulgur çeşitlerinden Baş başı bulgur pilavı var.Başbaşı bulgur,.Buğdayın kırılmadan kabuğunun soyularak elde edildiği ,son derece lezzetli olan bir bulgur türüdür..


MALZEMELER

2 su bardağı Başbaşı Bulgur (Duru marka)

2 adet orta boy havuç     ( İri rende veya ince julyen)

3  adet orta boy kabak   ( ''       ''             ''             )

1 adet Yeşil biber      Julyen doğranmış

1 adet kırmızı biber      ''            ''

1 adet sarı biber   

3-4 diş sarımsak       ''             ''

4 su bardağı tavuk suyu ( Kontrol edilerek)

4 yemek kşğ soya suyu

Kırmızı pul biber

1  orta boy kuru soğan

3 yemek kşğ Sıvı yağ 

150 gr Tereyağ

Tuz





YAPILIŞI

 Derin bir tencere içinde  Sıvı yağ  ile julyen doğranmış veya iri rende yapılmış  sebzelerimizi sarımsakla beraber  5 dakika sotelenip hafif renkleri dönünce tencereden alıp bir kenarda bekletiyoruz.Bu defa yağın içine yemeklik doğranmış kuru soğanları  karamelize ediyoruz.  Bulguru ilave ediyoruz ( Pilavınızın   yumuşak olmasını isterseniz bir sudan geçirin yok ben diri seviyorum derseniz yıkamadan  kullanınız) bende yıkamadan kullandım Soğanla beraber  bir iki dakika çevirip Tavuk suyu,Soya suyu ve kontrol edilerek tuz ilave ederek kaynayana kadar yüksek ateşte kaynatın.Kaynayan pilavımıza hafif sotelenmiş renkli sebzelerimizi de ekleyip küçük ocağa alıp altını  kısıyoruz.Bulgurlarımızın piştiğinden emin olunca küçük bir sos tavasında tere yağlarımızı eritip pilavımızın üzerine gezdiriyoruz pilavımızı alt üst ederek karıştırıp tenceremizin kapağını kapatıp 5-10 dinlendiriyoruz.Pilavımız servise hazır.

AFİYET OLSUN




Sevgili gülsenin 8 mart kadınlar gününde düzenlediği etkinlikte Duru Bulgur'un Biz bloggerlere bulgur çeşitleriyle ve çok kıymetli tarif kitabıyla yanımızda olmuştu.O kitaptan  aldığım bir tarif.Teşekkürler duru bulgur  









No comments:

Post a Comment